Hemşerimiz Isparta Kredi ve Yurtlar Kurumu İl Müdürü  Necdet Aydemir ile yapmış olduğu röportaj

Özel Isparta Şifa Hastanesi’nin Sağlık ve Yaşam Dergisi NANELİMON ekibinden Esma KAYA’nın Hemşerimiz Isparta Kredi ve Yurtlar Kurumu İl Müdürü  Necdet Aydemir ile yapmış olduğu röportaja ulaştık.

Derginin tamamına ulaşmak için tıklayınız.

Yaklaşık 3 bin 600 öğrenciyi bünyesinde barındıran Isparta Kredi Yurtlar Kurumu, öğrencilere aile ortamlarını aratmamak için her türlü olanağı hizmete sunmuş durumda. Çalışanları için mesai mefhumunun kalktığı Isparta KYK’da öncelik hijyene verilse deasıl önemli olan öğrencilerin huzurunuve güvenliğini sağlamak. Özel yurtların kendilerine sadece yeni ufuklar kattığını belirten Isparta Kredi ve Yurtlar Kurumu İl Müdürü Necdet Akdemir, ‘Bizim tek işimiz, geleceğimiz; GENÇLERİMİZ’ diyor.

NANELİMON:: Necdet Bey, bize biraz kendinizden bahseder minisiz?

Necdet Akdemir: Eğirdir Yuvalı Köyü 1964 doğumluyum. İlkokulu kendi köyümde bitirdim. Gönen Öğretmen Lisesi mezunuyum. Daha sonra üniversite hayatına Erzurum’da devam ettim. Erzurum Eğitim Fakültesi’nden mezun olduktan sonra, Kredi Yurtlar Kurumu’nu tercih ettim. Çünkü genç kuşaklar içerisinde fikir yönünden genç kalmayı istiyordum. 21 yıldır da Kredi Yurtlar Kurumu’nda görev yapıyorum. Isparta’da ise yurt müdürü olarak ikinci yılımı doldurdum.

Isparta Kredi ve Yurtlar Kurumu bünyesinde kaç öğrenci barındırıyor?

  1. A: 3247 kayıtlı öğrenci, 300 de misafir öğrenci barınıyor. Toplam olarak 3 bin 600 civarında öğrenci barındırıyoruz. Yurtlardaki odalarımızın tamamı, 4 kişilik karyola sisteminde hazırlanmıştır ve odaların içerisinde dolapları, çalışma masaları v.s. gibi ihtiyaç duyabilecekleri her şey mevcut. Yurda yönelik ciddi bir talep var.

Şu anda kapasitemiz dışında çok sayıda kız ve erkek öğrencimiz yedek listede bekliyorlar.

Kurumunuzun personel yapısı hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?

  1. A: Kurumumuza idari personel olarak lisans ve ön lisans mezunlarını alıyoruz. Güvenlik ve koruma bölümüne ise lise mezunlarını alabiliyoruz. Güvenlik bölümümüzün bir kısmı kadrolu, bir kısmı ise hizmet alımı yoluyla kurumumuzda çalışıyorlar. Temizlik hizmetini ise satın alma yoluyla tamamlıyoruz. Bu bize çok büyük avantaj sağlıyor. Hem devlete ekonomik yönden katkısı oluyor, hem de yöre bazındaki insanlara iş imkanı sağlıyor. Kadro

sayısı olarak 80’e yakın idari, 150’ye yakın da hizmet alımı şeklinde bizimle çalışan personel bulunmakta.

SDÜ sürekli gelişen ve büyüyen bir üniversite. Buna bağlı olarak Isparta’ya yeni yurtlar yapılacak mı?

  1. A: Elbette gelişime devam edeceğiz. Şu anda Bayındırlık Bakanlığı marifetiyle, 500 kişilik standardı yüksek bir yer yaptırılıyor. 2009-2010 Eğitim Öğretim yılında da hizmete sunulacak.

İlçelerde yurtların durumu nasıl?

  1. A: Eğirdir, Atabey, Şarkikaraağaç ve Yalvaç’ta olmak üzere 4 ilçemizde yurt müdürlüklerimiz var. İlgili yurt müdürü arkadaşlarımız ilçedeki okulların kapasitesine göre yurt isteklerini, genel müdürlüğümüze iletiyorlar. Değerlendirmelerin ardından öğrenci kapasitesine göre yurt planlanıyor ve yapımına başlanıyor.

Yurtların Isparta için yeterli olduğu söylenebilir mi?

  1. A: Öğrenci kapasitesine göre Isparta’da yurtlar tam olarak yeterli değil. Ama genel müdürlüğümüzün kıstası üniversite öğrencisinin yüzde 25’ine tekamül eden bir kapasite olmasıdır. Bu orana ulaşıldığında başarı sağlanmış demektir.Ama bizim sınırlarımız tamamen yurt binasıyla ve onun mefruşatıyla ilgili olduğu için kapasite artırımına yönelik Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun anında cevap vermesi mümkün olmuyor. Yani öğrenci sayısı kadar anında yatak açılamıyor. Onun için şu anda yüzde 20 civarında bir kapasiteyle hizmet veriyoruz. Dolayısıyla bu da normal bir oran.

Özel öğrenci yurtlarının size ne gibi bir etkisi oldu?

  1. A: Elbette bir kurumun rekabet edebilecek ortamının olması o kurumu geliştirir. Biz özel yurtların açılmasını bu

gözle değerlendiriyoruz. Biz hem onlarla hem kendimizle yarışıyoruz. Dolayısıyla bizim hizmetimizin standardının yüksek olduğuna inanıyoruz.

 

  1. A: ‘Özel yurtlarla KYK’yı kıyaslamak doğru olmaz. Vermiş olduğumuz hizmetler arasında burada kalan öğrencilerimizin yüzde 7’sine ücretsiz barınma imkanı sağlıyoruz. Bunun yanında bütün öğrencilerimize Kredi ve Yurtlar Kurumu olarak katkı kredisi ve öğrenim kredisi sağlıyoruz. Özel yurtlar bizi gelişmekte mutlaka kamçılıyor, ama bizim misyonumuz bize gelen öğrencinin giderken memnuniyetle ayrılmasını sağlamaktır.’

Öğrencilere yurtta kaldıkları süre içerisinde ne gibi hizmetler veriyorsunuz?

  1. A: Hizmet olarak 24 saat sıcak su, 3 adet lokanta, 3 adet internet ve 10 tane kantin, 1’er adet kuaför ve berber

işletmesi sunuyoruz. Aynı zamanda sosyal faaliyet alanında futbol sahamız, iki basketbol sahası, tenis kortu, yürüyüş kortumuz var. Bunların hepsi birlikte düşünüldüğünde bizim hizmetlerimiz bir ilçenin ihtiyaçlarını karşılayacak kadar büyük bir sektör oluşturuyor.

Acil durumlarda neler yapıyorsunuz? Kurumlarla işbirliğiniz nasıl?

  1. A: Acil durumlarda; Sağlık problemlerinde özellikle Tıp Fakültesi’nin acil servisinden yararlanıyoruz. Onun haricinde Sağlık Müdürlüğü’nden 3 personel düzenli olarak destek veriyor, onlarla çalışıyoruz. Emniyet Müdürlüğü

ile sürekli işbirliği içerisindeyiz. Öğrencilerimizin çevre güvenliğini sağlamak, bölücü ve yıkıcı faaliyetlere karşı onları korumak için Emniyet Müdürlüğü’nden destek alıyoruz.

Öğrencilerle müdüriyet arası ilişkiler nasıl?

  1. A: Her öğrenci bana rahatlıkla ulaşabilir. Cep telefonum her zaman açık. Zaten bünyemizde 24 saat görev yapan nöbetçi memur arkadaşlarımız var. Bu arkadaşlarımız gece hem kontrollerini yapıyorlar, hem de bire bir öğrencilerimizin sorunlarını dinliyorlar. Bunların dışında öğrencilerimizin bir isteği veya eksikleri olduğu zaman ise her gün sabah mesaiye başlanmasıyla birlikte bana rapor sunuluyor. Sonra personelimiz ile durum  değerlendirmesi yapıyoruz.

Kurumun öncelikleri nelerdir?

  1. A: Kredi ve Yurtlar Kurumu her türlü meslek grubundan öğrenci kabul eden, barındıran bir eğitim kurumu. Toplu yaşam alanlarında tabiî ki önceliklerimiz hijyen, güvenlik, sağlık destegi ve barınma ihtiyaçlarının karşılanması, öğrencilerimiz barınırken sağlıklı bir ortamda, sağlıklı besinlerle beslenmelerinin sağlanması öğrencilerimize düzgün çalışma ortamların verilmesi ve rahat çalışmalarının sağlanması olarak sıralayabiliriz.

Bununla beraber boş zamanlarını da sosyal faaliyetlerle değerlendirmelerine destek olmak amacıyla onları desteklemek adına da dönem dönem, futbol, basketbol turnuvaları düzenliyoruz.

Sizin eklemek istedikleriniz?

N. A: Kırıcı ve ezici olmadan sürekli yapıcı olarak genel yapılardaki güzellikleri örnek alarak kendini geliştirebilmesini çok hoş olarak değerlendiriyorum. Bu nedenle fırsat buldukça özel yurtları da geziyorum. Dışarıdan veya içeriden değerlendirme yoluna gidiyorum. Oralar da güzellikler bulduğumda onları kendi bünyemde de uygulamaya çalışıyorum. Eksiklikleri varsa da bu eksikliklerini gidermeleri konusunda yardımcı oluyorum. Çünkü buralarda barındırdığımız kişiler bizim geleceğimiz, çocuklarımız. Biz onlar için çalışıyoruz.

Written by harmagan