Köy Halkı 94 Bin Doların Hesabını Soruyor : 23 Temmuz 2008
Yuvalı Köyü Muhtarı Selahattin Demirbaş, “2007 yılında köylüden damla sulama sisteminin kurulması için topladığımız 94 bin Dolar hiç kullanılmadı ama şu anda bu paranın Köylere Hizmet Götürme Birliği”nde ve kaymakamlıkta olmadığı söyleniyor. Toplanan paradan dolayı köy halkı bana dava açtı. Tüm mal varlığım şu anda hacizli” dedi
“25 BİN YTL DESTEK BİZE VERİLMEDİ”
Yuvalı Köyü Muhtarı Selahattin Demirbaş, köylerine kurulmayan damla sulama sistemi yüzünden sıkıntılarını dile getirdi. Yuvalı Köyü Muhtarı Selahattin Demirbaş, Yukarıgökdere, Balkırı, Tepeli köylerine pompa masrafı adı altında Köylere Hizmet Götürme Birliği Başkanı Ömer Ulu tarafından 25 biner YTL ödeme yapıldığını ancak kendi köylerinin bu yardımdan yararlanamadığını savundu.
Yuvalı Köyü Muhtarı Demirbaş, “2007 yılında Eğirdir Kaymakamı Ömer Ulu, damla sulamada motor pompajı yardımı adı altında bu köylere 25 biner YTL verdi. Ancak bizim köyümüze bu yardımı yapmadı.
Bizim köyümüz diğer köylere göre, daha uzak, nüfusu daha fazla buna göre destek verilirse bizim almamız gerekirdi desteği neye göre yaptılar bilmiyorum” dedi. Muhtar Demirbaş, “Damlama sulama doğal akışkanlı ile yapılabildiğinden elektrik pompajımız olmadığı için 25 bin YTL vermediler. Doğal kaynak suyunu depolamak için elektrik su pompası kullanmaktayız bizde bu parayı hak ediyorduk” diye konuştu.
“DİĞER KÖYLERE YAPILANLAR BİZDE YAPILMADI”
Muhtar Demirbaş, “Isparta”da Ömer Ulu zamanında köyümüz devlet desteklerinin hiç birinden faydalanamadı. Her köye 10″ar bin YTL”ye banyo, soyunma odaları yaptılar. Ancak bizim köyümüze yapılmadı” dedi.
“MERKEZDE SİSTEM HİÇ ÇALIŞMADI OVADA ÇALIŞMA BAŞLAMADI BİLE”
Yuvalı Köyü”nde merkeze yapılan damla sulama sisteminin alt yapısının tamamlandığını fakat üst yapıda boruları olmadığı için çalışmadığını, ifade eden Köy Muhtarı Selahattin Demirbaş, Yuvalı Ova”da da hiçbir çalışma yapılmadığını kaydetti.
CUMHURBAŞKANLIĞINA DİLEKÇE
Köyde damlama sulama sisteminin çalışmadığını bir çok makama ilettiğini ifade eden muhtar, İç İşleri Bakanlığı”na, Cumhurbaşkanlığı”na dilekçeler gönderdiğini söyledi.
KÖYLÜMÜ GELİP DİNLESİNLER HANIMLARININ BİLEZİKLERİNİ SATTILAR
Zamanın Eğirdir Kaymakamı ve Köylere Hizmet Götürme Birliği Başkanı Ömer Ulu”ya 94 bin Dolar”ı teslim ettiklerini iddia eden Yuvalı Köyü Muhtarı Selahattin Demirbaş, “Devlete teslim ettiğimiz parayı bulamıyoruz. Gelip köylümü dinlemelerini istiyorum. Biz damla sulama için hanımlarımızın kollarındaki bileziklerini, tarlarımızın bir kısmını sattık” dedi.
GELİP İNCELESİNLER
Demirbaş, harita, mühendisi, inşaat mühendisi ve DSİ”den bir mühendisten bulunduğu bir kurulun oluşturularak damla sulama sistemleri borularının kontrol edilerek incelenmesini istedi.
Bölgelerinde suların iyi kullanılması ve yüksek verim alınması amacıyla köylerinde damla sulama kurmak için faaliyete geçtiklerini kaydeden Demirbaş, “Bu konuda Eğirdir Köylere Hizmet Götürme Birliği Başkanlığı”na başvurduk. Bu amaçla Eğirdir Köylere Hizmet Götürme Birliği Başkanlığı ise Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı çerçevesinde Tarım İl Müdürlüğü ile hibe protokolleri imzalandı” dedi.
PROJEDE BİRÇOK HATA VAR
Bu program kapsamında Eğirdir Köylere Hizmet Götürme Birliği Başkanlığı”nın Yuvalı Köyü Damla Sulama Sistemi Projesi”ni İZTA Tarım Sulama Yapı Tesisat Taahhüt San. ve Tic. AŞ. isimli bir firmaya çizdirdiğini söyleyen Muhtar Demirbaş, “Bu firma ise proje ve teknik hizmet bedelini teslim almıştır. Ayrıca söz konusu bu projenin uygulamasının yapılması ise Yalçın Mühendislik isimli bir firmaya ihale edilerek yaptırılmıştır.
Ancak söz konusu her iki firmaya ihale eden damla sulama sistemi proje çizimi ve bu projenin uygulanması işlerinde bir çok hatalar bulunmakta olup, bu hataların giderilmesi için
bir çok kez bir çok makama başvuruda bulunmama rağmen bir netice ve çözüm alamadık” ifadesinde bulundu.
PROJE MASA BAŞINDA ÇİZİLDİ
Proje çizimi ve teknik hizmet sorumluluğunu üstlenen IZTA firmasının köye hiç gelmediğini savunan Demirbaş, “Tamamen masa başında proje çizimi yapmış ve çizilen proje köyün gerçeklerine tamamen aykırı olarak yapılmıştır. Ayrıca teknik hizmet vermemiştir.
Bu projeyi uygulayan Yalçın Mühendislik firması ise alt yapıda boruları düşük kaliteli yapmış, suyun basılması ile borular patlamaya başlamıştır.
Boruların toprak altı derinliği 120 cm olması gerekirken, 60-80 cm miktarına konulmuş, bir kısmı ise tamamen yüzeysel bırakılmıştır. Suyun borulara tutulması halinde hemen patlak vermeye başlamaktadır. Üst yapısı ise tamamen ince borularla yapılmıştır” iddialarında bulundu.
BU PROJE İÇİN KÖYLÜLERİM İNEKLERİNİ DAHİ SATTI
Kontrol mühendisi Mehmet Tuğrul”un ise konuyla ilgilenmediğini savunan Demirbaş, “Bu konuları belgeleri ile birlikte birçok makama bildirmeme rağmen bir netice alamadım. Ancak, şu anda sulama mevsimi geldi ve söz konusu damla sulama sistemi külliyen çalışmıyor.
Köylülerim bana isyan etmektedirler. Haklılar, kimisi ineğini sattı, kimisi tarlasını bir miktarını sattı damla sulamaya para yatırdılar. Şu anda ise damla sulama sistemi çalışmıyor. Suyu tutunca borular isyan edip patlıyor.
Bu haliyle hem köylüme yazık, hem de paramıza yazık. Hem de devletin parasına yazık. Söz konusu eksikliklerin tamamlanmasını ve projemizin çalışır hale getirilmesini, ayrıca sorumlular hakkında da gerekli işlemin yapılmasını istiyorum” şeklinde konuştu.
Eğirdir Köylere Hizmet Birliği Alt Yapı Yatırımlarından birinci etap Yuvalı (ova) Köyü sulama kooperatifi katılımcı damlama sulama sistemi projesinin proje yatırımcı tarafından uygulamaya geçirilmediğini aktaran Demirbaş, “Bakanlığın 20 10 2007 tarih ve 9255-80452-10076 sayılı yazıları gereği 58 bin YTL tutarındaki teminat mektupları hazine adına irat kaydedilmiştir.
SS Yuvalı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi”nin ekonomik yatırımlarından birinci etap 32 EY 004 hibe sözleşme nolu 4 ton/ saat tasnifleme projesi yatırımcı tarafından uygulamaya geçirilmediğinden bakanlığın 26102007 tarih ve 9255-80452-10076 sayılı yazıları gereği 65 bin YTL tutarındaki teminat mektupları hazine adına irat kaydedilmiştir.
SS Yuvalı Köyü Sulama Kooperatifi”nin ekonomik yatırımlarından 2. etap 32 EY 008 hibe sözleşme nolu Yuvalı (Ova) damlama sulama sistemi tarla içi faaliyetleri projesi yatırımcı tarafından uygulamaya geçirilmediğinden bakanlığın 26102007 tarih ve 9255-80452-10076 sayılı yazıları gereği 38 bin YTL tutarındaki teminat mektupları hazine adına irat kaydedildi.”
Yuvalı Köyü Muhtarı Demirbaş, Eğirdir Köylere Hizmet Götürme Birliği Başkanlığı”nın 2. etap 32 AY 001 hibe protokol nolu Yuvalı Köyü Sulama Kooperatifi katılımcı damlama sulama sistemi projesinin uygulandığını ve bakanlıktan toplam 297 milyon 995 bin 83 YTL hibe desteği alındığını belirtti.
Demirbaş, Yuvalı Köyü Sulama Kooperatifi”nin ekonomik yatırımlarından 2. etap 32 EY 007 hibe sözleşme nolu Yuvalı Damla Sulama tarla içi faaliyet projesi uygulanıp bakanlıktan toplam 168 milyon 523 bin 83 YTL hibe desteği alındığını kaydetti.
Yuvalı ve Yuvalı (ova) için 178 milyon 680 bin 10 Dolar yatırıldığını belirten Demirbaş, yatırılan ilk miktarın 94 bin dolar damla sulama için köy katkı adı altında yatırıldığını söyledi.
Kaynak: Haber32